-Realiti kehidupan-


Hari ini tanggal 24 disember 09, tarian catatan ku mainkan kembali setelah beberapa lama terpaku dek kerana tugas tugas yang kurang membenarkan ana mencoretkan kisah, atau mungkin juga disebabkan ana sendiri yang kurang mahir menguruskan masa sehingga terkadang lupa dengan medan penulisan yang sememangnya perlu diasah lagi bakat yang baru mula bertatih. Sejenak berfikir, ana masih lagi empunya perjalanan kehidupan yang berbaki hampir 6 bulan lagi di bumi urdun tercinta ini, insyaallah.

Setelah setahun dua bulan dihadiahkan kesempatan menjelajah dan meneroka, hari hari yang dilalui tidak cukup rasanya bagi empunya diri . Tambahan lagi apabila langkah perjuangan dihiasi dengan 1001 kenangnan.


Apakah masih ada peluang dan ruang yang disediakan untuk ana melangkah kembali di bumi ini??

Namun walau apapun yang berlaku, bumi ini, tanah ini, udara ini, segalanya di sini, terlalu banyak memahat pengalaman dan pangajaran yang sudah tentu tersemat di kalbu. Apa Yang pasti, ia akan menjadi antara kenangan yang terindah sepanjang sesi pembelajaran bersama teman-teman seperjuangan.

Segalanya akan tetap berlaku walaupun kita berharap bumi akan berputar kembali ke zaman silam bagi memastikan kita akan melangkah dengan lebih baik dan menyumbangkan lebih bnyak sumbangan dari segala aspek. Namun itu hanyalah mimpi indah yang tidak bisa terlaksana. Apa yang perlu adalah keharusan kita untuk menyusun susunan langkah dan memandang terus kehadapan tanpa sekilas menoleh imbasan kehidupan lalu.

Beberapa ketika lagi, ana dan sahabat- sahabat akan menerjah dan merasai reality kehidupan bersama masyarakat yang sememangnya akan memandang ‘ustaz dan ustazah lepasan timur tengah ‘ sudah tentu cukup mahir dalam bidang agama dan sebagainya. Ana kira Mustahil pak cik dan mak cik sekampung akan bertanya tentang teori-teori ekonomi yang di pelajari saat ini. Namun apakah kita sudah cukup bersedia untuk itu??

Maka, dengan adanya kesedaran sivix seumpama ini, ayuh!! kita sama-sama mengkoreksi diri untuk merialisasikan impian, bukan sahaja tuntutan untuk menjadi mahasiswa kelas pertama, tapi juga seorang agamawan yang pakar dalam bidang tersendiri.

Semoga Allah mempermudahkan laluan kehidupan dan menghadiahkan kesungguhan pada setiap langkah dan usaha.. Ameen.

ukht syahida ishak,
1.13 pagi,
Irbeed, Jordan.