~JALAN YANG TERBENTANG~Alunan muzik terus di alunkan, lagu klasik zaman 60-an mnjadi pilihan rakan sekerja, ku menghela nafas panjang melepaskan lelah bekerja. Pemandangan pokok buluh di suatu sudut memang menenangkan mata dan jiwa yang sedang berkocak. Sambil bersandar pada kerusi empuk bermeja bali, Fikiran terus menerus memikirkan keadaan sahabat2 di perantauan (mesir dan Jordan). Entah apalah yang berlaku pada mujahid dan mujahidah disana.

Pelbagai Dugaan dan cobaan mmg menjadi makanan rutin bagi seorang penuntut ilmu. Mmg fitrah seorang manusia diberikan tarbiah dengan1001 cara tidak lain dan tidak bukan, tentunya untuk mematangkan jiwa seorang hamba dan matlamat tertinggi setiap satu darinya adalah mndapat redho Ilahi sekali gus mendekatkan diri pada sang Pencipta.

Namun, inikah dugaan untuk sahabat dan teman seperjuangan disana.

Hanya doa sebagai pengiring perjuangan kalian. Moga kalian terus tabah dalam mengharungi gelojak yang melanda. Sebagai teman aku tidak pernah melupakan tanggungjawab seorang teman.. moga allah mempermudahkan segala urusan kalian. Mungkin inilah tarbiah ruhaniayah dan jasadiyah yang selayaknya untuk pejuang islam seperti kalian.Sudah mnjadi asam garam, mereka yang teguh membantu agama Allah akan sentisa saja di berikan ujian ringan mahupun berat sebagai tanda ingatanNya .

Setiap manusia melalui frasa tarbiahnya yang tersendiri cuma, keseriusannya bergantung pada taqwa yang lahir pada didikan seorang hamba. Adatnya bila diduga manusia akan kembali pada Ilahi, mengharapkan bantuan dan meletakkan sepenuh pergantungan pada yang Esa. begitulah pasang surut iman seorang yang bergelar hamba. Terus dan terus mencari dan mengenali identiti diri,


SEGALANYA MILIKMU YA RABB..

DEDIKASI TUK TEMAN..

Kau yang menciptakan cinta

Dan kau jua yang menghampar bahagia

Di ribaanmu terhimpun harapan

Impian tulus setiap insan


Kau yang mengutuskan duka

Dan engkaulah yang mengirimkan hampa

Namun padamu jua diadukan

Merebahkan keresahan dan tangisan


Aku tahu inilah kasihmu

Aku tahu inilah cintamu

Dan ku tahu tiap yang terbaik untukku

Tak semuanya yang ku mahu


Di celah hangat nafas yang terhela

Ada dingin saat menyeru namamu

Terarah segala ronta rasa

Pada damainya dakapanmu


Dan ku tahu disegenap ruang rasaku

Telah kau titIpkan kekuatan


YA ALLAH...

0 comments:

Post a Comment