~oh bahasa inggeris~Jam tangan tepat menunjukkkan pukul 7.03 minit pagi. Ah! Masih terlalu awal. Namun kaki dah mnjejak ke muka pintu pejabat. Begitulah rutin harian setiap pagi, Cuma hari ni terlalu awal. Dek kerana melayan adik bongsu yang memang selalu meragam pagi2. Perlu dilayan itu ini.. berlumba membuat persiapan diri, makan pagi bersama, pakai kasut berteman, mengiringinya dari muka pintu hingga ke kereta. Akk, nak itu! Nak ini! Macam2 ragam!. Tapi jauh disudut hati dialah madu, dialah racun dalam keluarga. Hanya dia yang masih bersekolah di tahun dua. Abang2 serta kakak2 semua sudah jauh meninggalkan alam itu dan sebahagian besar sudah bekerja. Kata ayah, sebab tu dia naik minyak. Cuma selepas diceritakan kisah nikmat syurga dan azab neraka petang semalam di bawah rimbunan pohon cherry di tepi rumah, hari ini mood ke sekolahnya ceria. Dituruti segala perintah dengan patuh. Haa, kan mudah kerja akak! Alhamdulillah..

Terus meniti tangga ke tingkat 2. Suram dan kelam! Sunyi! Staff lain masih belum sampai. Lelah yang berbaki saya lepaskan sepuasnya. Sedang duduk bersandaran di kerusi, kenangan berprogram bersama deligasi luar Negara semalam menerpa. Program itu dirasmikan oleh ‘TG Puan Pahang’ dan dihadiri oleh puluhan tetamu dari luar Negara. Singapore, Indonesia, dan macam2 negara lagi. Yang berambut putih, hitam, merah, perang, semua ada. Kalau begitu, x lain, x bukan tentuny bahasa inggeris inggeris menjadi bahasa perantaraan kami. Masa tulah nak practice ilmu yang dipelajari ketika mengikuti kelas bahasa inggeris pada setiap minggu. Tambahan pula saya tiba-tiba ditugaskan untuk menyambut tetamu di pintu utama tempat tetamu masuk untuk makan. Ntah betul, ntah tidak memang kira tawakal jelah. Rasa macam berada di luar Negara pula. Ditanya itu ini, semuanya saya balas dengan bersemangat! Yeah! Semangat nak pandai memang membara. Biar ia jadi titik permulaan. Pelawaan melayan mereka tidak saya tolak! Bahkan saya ambil sebagai peluang.

Mula2 nak bercakap, Allah je yang tahu, bahasa inggeris+ bahasa arab+ bahasa kampung memang semua bercampur! Tapi monolog sendirian mencantas segala ketakutan. “Aaah!! Ini kali pertama dan terakhir aku jumpa mereka. Jumpa lain kali, mungkin x ingat dah!”. Hanya itu yang saya ulang saban detik.

Jam bertukar ganti, saya masih sibuk melayan tetamu. Kemahiran berbahasa omputeh yang tadinya macam dah agak berhabuk dan ‘rusty’ bertukar kepada ooookkkk laaaaa. Tambahan pula saya diberi beban tugas menjual produk jabatan. Mahu atau tidak, memang kena ‘pulun’! Sambil melayan, sempat juga saya ‘mempromosikan’ bahan jualan. Alhamdulillah berkat semangat nak belajar yang tinggi, membolehkan saya Berjaya mendapat hasil jualan yang banyak.

Keletihan saya akhirnya memuncak ke ‘klimaks’. Cepat saya rebahkan diri ke suatu sudut yang agak lengang dari kesibukan manusia. Nafas yang terhela seumpama terlalu kepenatan. Saya bersendirian. Tiba2 datang seorang perempuan yang dari hemah saya seperti orang luar Negara. Dia Nampaknya sangat sibuk dan berpewatakan seperti seorang ‘leader’. Mengawal keluar masuk tetamu. Dia juga mungkin seakan keletihan dan akhirnya duduk ‘menyahkan’ lelah. Sebagai tuan rumah, x manis rasanya dibiarkan dia tanpa sapaan. Mulut yang dari tadi lenguh masih belum lega dari keregangan. Namun sapaan itu lebih penting sebagai tanda kemesraan dan tanda kita menghormati tetamu.

Saya bermonolog menyusun bicara dan menterjemahkannya ke dalam bahasa inggeris. Secara kebetulan di tangan masih lagi terbimbit satu bahan jualan. Tanpa berlengah saya menyapa serta berkenalan dengannya sambil mempromosikan baki bahan jualan. Pelbagai benda yang saya cerita dan kongsi. Saya susun ayat bualan sebaik mungkin. Terus dan terus-menerus bercakap tanpa henti. Sebagai akhirnya saya biarkan dia berfikir panjang untuk mnjawab semua persoalan. Dia tersenyum memerhatikan saya,semakin lama dahinya semakin kemerahan, langsung bibirnya menggeletar menahan gelakan yang bakal terburai! Saya kehairanan. Rasa malu terbibit tapi cuba mngawal diri seakan tiada apa yang berlaku. Patutla dia langsung tidak mencelah, bersahaja membiarkan saya menyusun dan meluahkan kata. Terkial-kial saya mencari punca kesalahan. Seingat saya, tiada apa yang melucukan. Bperbualan berkisarkan pengenalan diri, jabatan dan bahan jualan. Saya leraikan perbualan antara kami dengan pertanyaan terakhir yang saya ajukan : where are u come from?. Kepala yang tidak gatal saya garu. Terpinga dan terpana!

Akhirnya dia mengalah memandangkan wajah saya sudah berubah suram. Saya memandang dia dengan penuh pertanyaan. ‘Gelakan power’ beransur perlahan. Bersahaja dia menjawab: koi datang dari sini leeee .. (penuh dielek). Rupanya dia gelakkan saya kerana lucu melihat saya bersungguh2 berbahasa inggeris. Seakan ingin menyusun penuh kesempurnaan! Sweet katanya! Saya tertunduk malu. Mungkin pelik agaknya bila orang kampung berbahasa inggeris. Aaaaaahhh.. x kisah la..

Pulang ke rumah ayah lihat saya senyum sendirian. Bila ayah Tanya, terus saya tergelak sakan. Tanpa berlengah saya ceritakan kisah lucu tu pada ayah, ayah tersengeh sambil berkata:

Ayah: x pe la, nak blaja jangan malu. Perlu bersungguh!! Cuma tu la, ayah suruh practice BI semula x nak. Itu ini jawapannya. Beribu alasan. Sekarang bahasa inggeris sangat penting… bla..bla..bla…

Ayah membebel panjang memandangkan dia seorang guru bahasa inggeris. Namun kemahiran bertutur ayah x tumpah pada anaknya. Hampa mungkin!

Jauh disudut hati, Cuma saya yang tahu mengapa saya tidak berbahasa inggeris sekarang. Terasa keras lidah nak bertutur. Kenangan di musim ‘nakal’ zaman sekolah beberapa tahun dulu masih segar di ingatan. Ketika saya bergelar “Presiden Of English Society”. Segalanya telah berlaluuuuuu….

~Asam Garam~Entry kali ni rasa nak kongsi satu kisah memandangkan 2 ,3 hari ni beberapa orang junior ekonomi dan perubatan di Jordan minta sedikit info untuk mereka memanjangkan langkah menimba ilmu bumi kinanah,syiria.

Kisah ni berkisarkan pengalaman semasa berada di bumi syiria. Ketika Allah lapangkan masa serta bekalkan keupayaan tenaga untuk terus belajar di sana seusai saya dan teman2 bergelar seorang graduan. walaupun ketika itu semua sahabat satu batch sibuk menyediakan persiapan terakhir untk balik ke tanah air. Yang tinggal hanya saya, mardiah, aini dan nor (4 serangkai). Kami layari kehidupan bersama selama beberapa bulan. Alhamdulillah Allah campakkan secebis ketabahan diri untuk berpijak di bumi syam tuk teruskan menimba ilmu dan menggengam seberapa banyak manfaat yang boleh.

Seminggu dua kami berpijak di bumi itu, rasa nak balik tentunya membuak-buak, tangisan memang menjadi teman setia, lagu untuk ayah dan ibu sayup menutupi tirai malam setiap hari. Saat tu rasa seakan kembali ke zaman kanak-kanak. Langsung x kuat!! Tapi bila ingat sekarang, itulah minit paling manis buat kami berempat Alhamdulillah.

Bermulalah kisah kehidupan kami disana,


Rumah dan tangga

Bila sampai je di bumi syam, kami disambut oleh seorang pelajar yang dikenali sebagai syarifah. Di rumah dialah kami tumpang berteduh untuk beberapa ketika. Sepanjang perjalanan ke rumahnya, kami seakan dapat rasakan yang kami akan melalui satu frasa kehidupan yang tidak dapat kami jangkakan. Erk bila sampai, nah! rumah kecil dengan muatan penuh. Rumah yang dalam hemah saya hnya blh memuatkan 2 penghuni sahaja, dapur yang bila 2 orang masuk, akan berasak, kamar kecil yang sungguh kecil (bila masuk umpamanya x blh bergerak). Tapi inilahlah natijahnya, kehidupan yang serba kekurangan ini melahirkan penghuni rumah yang cukup mantap rohani dan jasmaninya. Mereka cukup tabah dan kental. Boleh dikatakan setiap malam alunan kalimah Allah menjadi santapan 1/3 malam mereka sedang kami lena dibuai mimpi. Mereka (syarifah dan auni) mengulang hafazan 30 juzu’ yang cukup mantap terpasak dalam fikiran. Masyaallah!!

Era sekolah

Di sana kami menyambung pengajian di sebuah institusi maahad kiftaro atau nama lainnya ialah Abu Nur. Kami tekad untuk mempelajari bahasa arab fushah (baku) memandangkan sepanjang pengajian di university yarmouk,Jordan kami lbh banyak belajar serta berkomunikasi dengan bahasa pasar. Tambahan lagi Syiria mmg sangat dikenali dengan mereka yang sangat memelihara bahasa Quran. Istimewanya juga ramai para ulama yang tinggal di syira dan sentisa mengadakan kelas tafaquh dan kelas-kelas pengajian x kira waktu, bermula dari subuh hingga ke lewat malam. Berada di bumi yang penuh budaya ilmu tu, pastinya menuntut kesabaran, kerajinan kerana jika diikutkan malas memang mengabiskan beras la jawabnya.

Di maahad, kami mengambil 6 mata pelajaran dan perlu dihabiskan silibusnya selama 2 bulan lebih. Masa yang cukup singkat! Maahad menyediakan 6 peringgat kelas dan hanya menerima pelajar luar (selain berbangsa arab).Memang penubuhanya adalah untuk membantu pelajar bukan arab memahami dan melatih bertutur dalam bahasa syiar islam itu. Antara rakan sekelas paling tua usianya adalah Nura,58 tahun dari jepun dan yang paling muda,(nama lupa da) berusia 12 tahun dari Russia. Yang paling menakjubkan adalah maahad hanya memerlukan 1 tahun 2 bulan untuk melahirkan graduan (bukan berbangsa arab) yang mampu bertutur dalam bahasa arab dengan tersangat fasih beserta cair dalam ilmu nahu dan sorof.


Anisah!!!

Alhamdulillah disana juga kami berkesempatan untuk mendalami ilmu Al-quran hasil usaha ustazah auni untuk menemukan kami dengan anisah (guru). Kami ber-4 dipisahkan mengikut anisah masing-masing dan dalam kalangan kami, anisah sayalah yang paling sibuk kerana dia seorang yang berkerjaya. Dia tidak akan membiarkan masanya terbuang begitu saja, maka waktu untuk saya mengajji juga tidak tentu.Tag line anisah suruh pegang adalah: Harus sentiasa bersedia! Yeah!!

Setiap hari saya akan menunggu panggilan darinya , bila dikatanya sekarang, maka sekaranglah tanpa boleh memberi alasan! Pernah sehingga dah tertidur sampai kemalam bersama baju sekolah sabar mennati call dari anisah.

Perjalanan kerumah anisah juga cukup mencabar. Saya memerlukan 45-60 minit untuk sampai kerumahnya. Bergantung pada kadar kesesakan lalu lintas! Setiap hari sudah menjadi rutin harian keluar rumah pada jam 5.15-5.30 am zzzzzzzzz subuh2 lagi da kluar. Menuruni bukit dan berjalan selama lbh kurang 10 minit dari rumah ke stesen bas, seterusnya menaiki bus ke satu perkampungan kecil . seusai sampai saya perlu teruskan perjalanan menelusuri anak kampunghingga ke (agak)hujung pendalaman. Sudah bermandikan peluh, berlapar dahaga, barulah selamat sampai ke destinasi. Alhamdulillah..

Jika pagi merupakan rutin, petang dan malam kena berpegang pada tagline yang disediakan oleh anisah. Saat ni rasa rindu pada guru quran tu memuncak!!. Kena marah, nangis, letih, malas, futur, putus asa, semua rasa tapi itulah yang cukup mematangkan.

Ruang kesempatan~

Alhamdulillah masa kebersamaan kami disana dimanfaatkan dengan mengikuti kelas pengajian bersama syeikh2 yang mu’tabar. Mereka banyak mengadakan kelas2 pemantapan. Dari sekecil2 bab hinggalah ke kupasan yang besar dan berat. Kami juga di beri kesempatan untuk menunaikan solat sunat terawih di masjid yang berlainan sepanjang ramadhan (coz terlalu bnyak masjid). Kesempatan bersolat bersama para ulama’ dunia merupakan kesempatan yang paling manis dalam hidup ini. Alhamdulillah.. zouqnya masyaallah!!


cuti lagi!!

Semasa keberadaan kami disana, sempat juga kami menghabiskan hujung minggu untuk melawat sejarah2 islam di Kota Syiria. Antaranya kami melawat maqam2 para sahabat dan ahli keluarga Rasulullah, Kubu2 islam yang masih utuh, tempat Rasulullah berdagang dan sebagainya. Sempat juga kami memanjangkan langkah merentasi dunia menjengah ke Lubnan dan Turkey. Wah! Kesempatan yang ada tentunya kami guna sepuas-puas hati, sehingga terpaksa memonteng kelas,(secara x sengaja sebab salah jadual di turkey). Apalagi, bila sampai ke Syria memang kami terpaksa tadah telinga menahan panahan berapi dari Anisah dan guru2 di sekolah. Apapun pengalaman berjalan yang masih fresh buat kami rasa x kisah bila dimarahi (sebab mmg kami yang cari pasal).


Sweetnya mak cik tu..

Satu hari dalam perjalanan pulang dari rumah Anisah, tiba2 ternampak seorang perempuan tua dalam lingkungan 90-100 tahun(Agaknya). Menggeletar nak melintasi jalan bersama sebatang tongkat usang. Rasa simpati cepat menerpa, tanpa berlengah saya hampiri dia. Tiba2 dada berdegup kencang, terasa kuat goncangan nadi, sepantas kilat terimbas mesej semalam yang dihantar oleh pimpinan persatuan pelajar yang meminta semua pelajar melayu lbh berhati2 kerana ketika itu, riuh rendah mnceritakan isu sendiket seorang nenek tua dan beberapa orang muda yang membunuh pelajar ajnabi(luar) bagi mendapatkan organ dalaman manusia untuk dijual. Mereka akan berlakon menagih simpati mndapatkan bantuan dan akhirnya mangsa akan “dipekap” dengan kain beracun. Sedang asyik ingat pesanan ringkas itu, niat baik terus saya batalkan. Cepat saya melangkah meninggalkan wanita tua itu, namun dpertengahan jalan, saya sempat berpaling untuk melihat reaksinya, terkebil2 mata yang lemah memandang sayup kearah saya benar2 mengharapkan simpati menghulurkan bantuan.

YA ALLAH !! Ni yang x blh tahan ni.. Hanya Allah sahaja yang tahu betapa simpatinya saya padanya, kalau dibiarkan, alamak memang berderetlah kereta berhenti atau lbh tragis dia akan mati dilanggar. Saat tu mmg saya buat pertimbangan habis-habisan, samada hilang organ or bantu??

Berbekalkan tawakal pada Allah, saya pun berpatah balik dan pimpin nenek tu melintasi jalan. Sampai di hujung jalan saya lepaskan dia perlahan2. Akhirnya nenek yang comel tu meleraikan pertemuan kami dengan ucapan “syukran ya habibaty” beserta sekuntum senyuman using darinya. Ketika tu saya rasa bersalah kerana berburuk sangka terhadap dia. Walauapapun, Alhamdulillah..


Akhirnya..

Selama dua bulan berada disana, macam2 yang saya pelajari. Pengalaman pahit dan manis juga sempat mnjadi teman harian, dan hinggalah saat ini, saya kira itulah era paling manis dalam hidup ini.

p/s: Kredit untuk adik2 yang nak cari pngalaman belajar disana..

KITA DAN MEREKA

~sekadar hiasan~


Assalamualaikum,

Seinfiniti kesyukuran di rafakkan pada ALLAH, tuhan yang mencipta segala ciptaan di bumi dan di langit. Alhamdulillah juga kerana hari ni masih mampu bernafas dan masih menikmati 2 nikmat terbesar di antara nikmat-nikmat yang terbesar. Bila ada kesempatan membuka mata tuk teruskan kehidupan hari ni, tiba-tiba teringatkan kisah semasa berprgram tempoh hari. Baru2 ni pihak jabatan mengadakan satu program pendidikan , bertempat di Sebuah sekolah (dirahsiakan) yang kebanyakannya dihuni oleh anak-anak kampung.

Al kisahnya begini, syukur pada ilahi kerana hampir berbulan lamanya pihak jabatan membuat persiapan program dan Alhamdulillah segalanya berjalan lancer dengan kehendak Allah, memandangkan saya adalah ahli baru kepada keluarga Jabatan, maka beban tugas saya tidaklah sebanyak teman-teman lain. Yang lain bermati-matian berkerja hingga lewat malam dan saya cuma membantu sesiapa sahaja yang memerlukan bantuan disamping tugas-tugas khas di sisi.

Tidak dinafikan ada sekelumit rasa sedih yang dihambur dari hati kerana perasmi tidak dapat hadir di saat terakhir. Ini kerana insan tersayang disisi beliau menjalani operation di kuala lumpur. Bila mendapat berita yang menyedihkan ini, hanya doa yang mampu kami kirimkan. Natijahnya berprogramlah kami dengan perasmi ‘addhock’ namun syukurlah…

Yang paling mengembirakan adalah situasi bila tengok adik-adik pelajar berprogram sambil menyertai pertandingan serta mendapat buah tangan happy meal dari MC DONAL untuk dibawa pulang. Terima kasih pada pihak tertentu yang bermurah hati menghadiahkan mereka dengan sesuatu yang jika dikira, sebanarnya bukanlah seberapa, namun itu merupakan hadiah paling ternilai bagi segelintir pelajar.

Dalam satu dialog yang lbh kurang bunyinya begini:-

Staf : Dalam era dunia globalisasi kita yang canggih ni , apa harapan dan impian adik2 pelajar? Nak g luar Negara ke? Nak jadi jutawan ke? Nak apa ye? (Tanya dengan harapan mereka akan akan berkongsi cita2 yang diimpikan)

Adik : kawe nok ngat jejokkan kaki ke kolumpo!!

Adik 2 : adik nak makan Mac Donald!!

Adik 3 : kita tingin nak nengok gone rupa Bandor kuantan la kak!!

Adik 4 : impian koi nak ngayuh sebuoh siko (basikal).

Staf : erk.. pergi kuala lumpur? Nak makan Mac Donald? Bandar kuantan pun termasuk?(bukan jauh sngat pun, 20 minit je) Nak basikal? (aduuhh, Berat punya impian bebudak ni..)

Saat tu rasa sayu deras menyapa diri, jauh dari sudut hati tersentuh melihat telatah anak2 yang membesar dengan keadaan yang serba kekuranga sebegini. Mereka belum pernah merasai nikmat kehidupan yang agak canggih sedangkan mereka menghampiri era usia 20-an.

Jika dibandingkan dengan taraf kehidupan kita, sepatutnya perlu rasa jauh lebih bersyukur kerana detik ini, kita sedang melangkah untuk melaksanakan impian yang jauh lebih besar. Bukan lagi untuk perkara kecil seperti mereka.

Minit muhasabah menerpa, cepat dan pelbagai cara Allah hint kita supa kembali bersyukur padaNya manusia memang mudah hanyut bila di kurniakan nikmat. Apapun yang berlaku, keperluan kita untuk terus istiqomah mengingati serta menghadap ilahi..

~Ingatan terus untuk diri sendiri~

~Warkah buat ardh kinanah~Berlalu hari sudah,

kini hnya tinggal kenangan,

baru semalam bersama debunya,

saat ini segalanya lenyap,

entah bila mungkin kutemu,


Di tanah itu aku jatuh,

di situ aku bertatih, bertapak,

berdiri dan berlari,

mencari dan mengenali,

mengupas upaya diri,

muhasabah serta koreksi,


Di sana…

aku rungkai kelemahan jiwa,

membina tubuh yang longlai,

mencari kekuatan,

memaku azam dan janji,


Perjalanan itu,

aku kenali onak duri,

sahabat teguh membimbing diri,

agamawan jadi teman rohani,

ilmu pasak menyubur hati,

ujian mematangi jiwa,


Bumi itu,

walau gersang x berbunga,

walau kering x menyuburi,

walau debu menyaluti,

walau gersang memayungi,

namun menggoncang hati,

menggamit naluri,


Di bumi kinanah itu

segalanya berlaku..


-bila rindu memuncak ku coretkan
warkah pada mu..
~ryndu jordan mode~

~JALAN YANG TERBENTANG~Alunan muzik terus di alunkan, lagu klasik zaman 60-an mnjadi pilihan rakan sekerja, ku menghela nafas panjang melepaskan lelah bekerja. Pemandangan pokok buluh di suatu sudut memang menenangkan mata dan jiwa yang sedang berkocak. Sambil bersandar pada kerusi empuk bermeja bali, Fikiran terus menerus memikirkan keadaan sahabat2 di perantauan (mesir dan Jordan). Entah apalah yang berlaku pada mujahid dan mujahidah disana.

Pelbagai Dugaan dan cobaan mmg menjadi makanan rutin bagi seorang penuntut ilmu. Mmg fitrah seorang manusia diberikan tarbiah dengan1001 cara tidak lain dan tidak bukan, tentunya untuk mematangkan jiwa seorang hamba dan matlamat tertinggi setiap satu darinya adalah mndapat redho Ilahi sekali gus mendekatkan diri pada sang Pencipta.

Namun, inikah dugaan untuk sahabat dan teman seperjuangan disana.

Hanya doa sebagai pengiring perjuangan kalian. Moga kalian terus tabah dalam mengharungi gelojak yang melanda. Sebagai teman aku tidak pernah melupakan tanggungjawab seorang teman.. moga allah mempermudahkan segala urusan kalian. Mungkin inilah tarbiah ruhaniayah dan jasadiyah yang selayaknya untuk pejuang islam seperti kalian.Sudah mnjadi asam garam, mereka yang teguh membantu agama Allah akan sentisa saja di berikan ujian ringan mahupun berat sebagai tanda ingatanNya .

Setiap manusia melalui frasa tarbiahnya yang tersendiri cuma, keseriusannya bergantung pada taqwa yang lahir pada didikan seorang hamba. Adatnya bila diduga manusia akan kembali pada Ilahi, mengharapkan bantuan dan meletakkan sepenuh pergantungan pada yang Esa. begitulah pasang surut iman seorang yang bergelar hamba. Terus dan terus mencari dan mengenali identiti diri,


SEGALANYA MILIKMU YA RABB..

DEDIKASI TUK TEMAN..

Kau yang menciptakan cinta

Dan kau jua yang menghampar bahagia

Di ribaanmu terhimpun harapan

Impian tulus setiap insan


Kau yang mengutuskan duka

Dan engkaulah yang mengirimkan hampa

Namun padamu jua diadukan

Merebahkan keresahan dan tangisan


Aku tahu inilah kasihmu

Aku tahu inilah cintamu

Dan ku tahu tiap yang terbaik untukku

Tak semuanya yang ku mahu


Di celah hangat nafas yang terhela

Ada dingin saat menyeru namamu

Terarah segala ronta rasa

Pada damainya dakapanmu


Dan ku tahu disegenap ruang rasaku

Telah kau titIpkan kekuatan


YA ALLAH...