Kembara Mujahidah !!


Ucapan tahmid memenuhi ruangan kalam, setelah ana dan sahabat-sahabat selamat sampai ke teratak usang kami , casa intelek. Empat hari tiga malam rehlah kami ke dua buah mantiqah di bumi Jordan iaitu, mu’tah dan aqobah cukup memahat pengalaman manis yang tidak mungkin kami lupakan tambahan lagi apabila perjalanan para musafir ditemani hujan lebat dan hembusan angin syita’ yang mampu menggoncang kestabilan sebuah bas bermuatan penuh.


Seharian perjalanan kami ke mu’tah dimanfaatkan dengan menziarahi dhoreh 3 syuhada’ yang berpeluang menghadap ilahi tanpa perlu dimandikan jasadnya sebagai bukti kepahlawanan mereka bermatian menegakkan Deenul Islam yang syahid di peperangan mu’tah. 3 syuhada’ yang dimaksudkan ialah Jaafar Atthoyyar, Zaid bin Harithah, dan Abdullah bin Rawahah.


Antara kisah yang mampu menghadirkan semangat perjuangan seorang mujahid adalah syahidnya Jaafar Attoyar kerana mempertahankan panji islam sebagai tanda keagungan islam. Beliau dengan gagah mempertahan panji dengan tangan kanannya, namun dengan kuasa Allah, tangannya disambar pedang musuh yang ligat menghunus para mujahidin islam. Dengan perkasa beliau mengalihkankan panji ke tangan kirinya namun, perkara yang sama telah Allah takdirkan ke atas beliau!! Akhirnya beliau syahid dalam keadaan memeluk panji dengan baki tangan yang ada. Apabila perkabaran syahidnya mujahidin ulung itu sampai kepada Baginda rasulullah, maka sabda rasulullah yang mafhumnya “ sesungguhnya aku melihat Jaafar terbang di syurga bersama sayapnya”. Wallahua’lam. Semoga para syuhada’ yang syahid di medan perang akan sentiasa dicucuri rahmat oleh Allah S.W.T.Sejarah demi sejarah kami kupas, kemegahan islam satu ketika dahulu dapat kami rasakan walau hanya dengan sekelumit kupasaan keangunganNya. Kami juga berpeluang dihidangkan dengan kesempatan meziarahi maqam nabi Allah Nuh alaihissalam bersama simbolik sebuah gunung yang di ukir menjadi bahteranya. Subhanallah.!!


Ruang demi ruang disingkap, peluang demi peluang di hadiahkan oleh Allah kepada kami, sepetang kami memaksimakan kualiti masa di Istana Karak yang pernah ditawan oleh Sollahuddin Al Ayubi bersama tenteranya yang mengambil masa hampir 8 bulan untuk proses pengepungan. Nah!! Berkat istimrarnya tahajud dan perngantungan yang tinggi kepada Ilahi, maka tentera rom dapat ditawan. Syabas buat tentera-tentera Allah!!


Perjalanan bersejarah selama sehari telah kami habiskan di mu’tah dan bermalam di sana, kembara khalifah kami diteruskan lagi dengan menelusuri gunung ganang dan dataran berpasir bertemankan hembusa syita’ yang menghunus tulang-tulang kering kami. Jauh di sudut hati seungkap kalimah syukur kami kirimkan pada ilahi kerana diberi peluang menghirup udara dan bertapak seketika didataran yang pernah dipijak oleh Rasulullah. Terasa zuoq seorang mujahidah. Subhanallah !!


Sesampainya kami di destinasi kedua setelah mengharungi 2 jam perjalanan, bentangan agungNya kuasa ilahi melalui keindahan laut merah yang luas seluas mata memandang menjadi tatapan pagi kami. Hanya Dialah sebaik pengatur kejadian.!!


Ruangan Masa yang berbaki, kami manfaatkan dengan menikmati juadah seafood, membeli-belah beberapa jenis buah tangan untuk keluarga tercinta, memandangkan dengan izin Allah, kami bakal mengakhiri gelaran mahasiswa jamiah yarmouk awal bulan 6 ini, dan akan pulang ke tanah air.


Kami juga sempat melemparkan pandangan pada suatu sudut pemandangan iaitu, tinggalan kaum aikah yang Allah timpakan keatas mereka azab dengan menjadikan mereka monyet atas sebab kederhakaan yang mereka lakukan. Selain itu, para musafirin mendapat halwa mata yang menarik dan sebagainya. Keindahan yang terpapar sudah cukup menggambarkan kuasa agung dan mutlak milikNya.


Insyaallah segala pengalaman yang kami dapat akan menambahkan lagi kesedaran islam dalam diri . Dan semoga kita termasuk dalam golongan yang apabila diberi nikmat dan peringatan, maka kita tidak kufur dengan setiap pemberian. Wallahua’lam.

Kitakah pewaris akhlak nabi??- Akhlak adalah buah kepada keimanan seorang hamba -Matlamat utama ajaran islam adalah untuk mendapatkan kemuliaan akhlak. Kelahiran rasulullah s.a.w adalah sebagai bukti peri pentingnya akhlak yang baik. Antara Tujuan utama pengutusan Rasulullah s.a.w ke muka bumi adalah untuk menjadi contoh tauladan yang baik kepada seluruh ummat.


Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud:
“ sesungguhnya aku diutuskan untuk menyempurnakan kemuliaan akhlak”.


Hal ini ditegaskan lagi dalam al-quran:
41. (yaitu) orang-orang yang jika Kami teguhkan kedudukan mereka di muka bumi niscaya mereka mendirikan sembahyang, menunaikan zakat, menyuruh berbuat ma'ruf dan mencegah dari perbuatan yang mungkar; dan kepada Allah-lah kembali segala urusan. (al-hajj:41)


Kemuliaan akhlak seorang hamba adalah hasil kepada kesempurnaan pengabdian diri kepada Allah taala. Dan tidaklah dikira beriman seseorang itu apabila dia tidak berakhlak dengan akhlak yang baik.


Sabda Rasulullah :
“ bukanlah iman itu hanya dengan cita-cita, akan tetapi ia adalah keyakinan yang tertanam dalam hati dan mampu dibuktikan dengan amalan”. (H.R Ad-Dailami)


Rasulullah pernah ditanya tentang apakah itu agama? Maka baginda menjawab: kemuliaan akhlak (husnul khuluq) dan baginda ditanya lagi tentang apakah itu kejahatan? Lalu baginda menjawab: akhlaq yang buruk (su’ul khuluq)


Akhlak mulia yang dimiliki oleh seorang hamba adalah asset paling penting di atas neraca timbangan pada hari qiamat kelak. Oleh itu, siapa yang buruk dan rosak akhlaknya, maka timbangan amalannya tidak akan dipercepatkan hisabnya.


Rasulullah bersabda lagi :
“ tidak ada sesuatu yang lebih berat di atas neraca timbangan seorang hamba di hari qiamat nanti melainkan akhlak yang baik. (HR Abu Daud dan Tarmizi)


Islam menterjemahkan kecantikan akhlak dapat dilihat melalui kesempurnaan ibadah yang dilakukan oleh seorang hamba.


Allah berfirman di dalam Al-quran sebagai bukti :
“ sesungguhnya solat itu mencegah dari perbuatan yang keji dan mungkar ”. ( surah al-Ankabut:45)


Rasulullah juga menjelaskan perkara ini dengan sabdanya :
“ sesiapa yang solat (tetapi) tidak dapat menjauhkan dirinya dari perbuatan yang keji dan mungkar, ia akan bertambah jauh dari Allah”. (HR Tabrani)


Secara konklusinya dapatlah disimpulkan bahawa akhlak yang sempurna perlu diterapkan dalam diri setiap individu muslim. Namun, ia tidak akan terlaksana tanpa ada gerak kerja untuk mencapainya.Islam telah mengariskan method yang sesuai yangmana di antaranya ialah dengan wasilah menjaga segala bentuk pengabdian diri kepada Allah.

semoga segala amalan kita akan terus ditahsin dan moga kita tergolong dalam pewaris akhlak rasulullah SAW.


santapan rohani,
-Jaga akhlak, hiasi peribadi-